Tickets Tickets

Transition 2022: We weten het (nog) niet

22 december 2021

Beste Transition liefhebber,

Allereerst willen we jullie enorm bedanken voor jullie geduld en flexibiliteit. Sommigen van jullie houden inmiddels al twee jaar jullie tickets vast, wachtend op het moment dat het weer kan; een editie van Transition samen met vele jazzliefhebbers en musici van over de hele wereld. Daar willen wij, het festivalteam, onze waardering voor uitspreken, want ook wij kijken rijkhalzend uit naar dit moment.

Via deze weg willen we graag een teken van leven geven. Want het lijkt misschien stil, maar sinds Transmission, de online editie van Transition eerder dit jaar, is het team achter de schermen enorm druk geweest met het programma voor Transition 2022. Dat we midden in een pandemie een festival aan het plannen waren hebben we echter wel gemerkt; tientallen internationale musici stonden de afgelopen maanden bij ons in optie voor onze line-up en bliezen uiteindelijk toch door alle onduidelijkheden weer hun tourplannen af. Vandaar ook bij het festivalteam de aanhoudende twijfel over het juiste moment van aankondigen.

De afgelopen weken brokkelt de hoop af dat we Transition 2022 in de “normale” vorm kunnen houden. Nieuwe maatregelen in Nederland, maar ook de rest van Europa, zorgen ervoor dat het voor musici lastig blijft tournees te plannen. Er staat er inmiddels een fantastische internationale en nationale line-up voor Transition 2022 klaar met een mooie mix van de oude en nieuwe generaties zoals je van ons gewend bent. Maar we voelen aan ons water dat met de aanhoudende maatregelen de line-up, die we met veel liefde in elkaar hebben gezet, toch weer instabiel begint te worden. Het voelt daarom niet eerlijk een programma naar buiten te brengen waarvan we al weten dat we kort daarop de eerste programmawijzigingen moeten doorvoeren.

Daar komt ook bij kijken dat we langzaam beginnen aan te voelen dat een festival dat grotendeels bedacht (en verkocht) is met staanplaatsen, voor eind maart waarschijnlijk te vroeg komt. We zijn met het team daarom druk bezig om te kijken naar de scenario’s voor een alternatieve vorm van het festival, die in elk geval met enkel zitplaatsen zal zijn. De precieze uitwerking hiervan is natuurlijk ook afhankelijk van de maatregelen die eind maart gelden. We willen jullie daarom vragen nog even geduld te hebben zodat wij in de tussentijd een festival voor jullie kunnen uitwerken dat de meeste kans van slagen heeft. Na bijna twee jaar pandemie zijn we liever iets realistischer dan te optimistisch.

Dat er een Transtion 2022 plaats gaat vinden is een feit. Ongeacht de maatregelen die gelden; we gaan er, in welke vorm dan ook, iets moois van maken. Maar we vragen nog even jullie geduld om de scenario’s verder uit te werken. We willen ons (afhankelijk van de route die het kabinet kiest) medio januari weer melden met hopelijk meer informatie over Transition 2022. In de tussentijd willen we iedereen alvast fijne feestdagen wensen en kijken we uit naar een nieuw jaar, met hopelijk Transition 2022 als een van de eerste hoogtepunten uit een nieuw cultureel seizoen.

Het Transition festivalteam